Bingoutropare från TV

Den enskilt mest kände bingoutroparen i Sverige är Leif ”Loket” Olsson, som föddes 1942 i Örgryte. Leif var under den första halvan av sin karriär faktiskt en sportprofil, och var ett otippad val när han valdes till programledare för Bingolotto 1989. Dessförinnan hann Leif med att kommentera sport, döma matcher i handboll och vara sportchef vid Sveriges Radio. Ursprungligen var det just handboll som var Leifs passion, och han hann med att döma olympiska matcher vid flera tillfällen runt om i världen. Sitt första jobb som programledare var också i just Sveriges Radio, där Leif hade ett program under 1970- och 1980-talen, som blev allt mer populärt med tiden.

Smeknamnet ”Loket” kommer sig av att Leif kommenterade en match tillsammans med Ingvar Oldsberg, och i matchen fanns en spelare med just smeknamnet ”Loket”. Oldsberg skämtade till det och kallade Leif för ”Loket”, och namnet följde sedan med. Det finns rentav flera idag som känner Leif Olsson som ”Loket” än tvärtom, och det trots att Leif är en av de mest folkkära medieprofilerna som någonsin skådats i Sverige.

På senare år, efter att Leif slutade i sin roll som bingoutropare i Bingolotto, har han sysslat mer med sport i olika former, och han är mer engagerad nu än någonsin i föreningslivet. Som ett exempel så äger Leif hela 25 olika travhästar tillsammans med andra, och är aktiv i diverse idrottsföreningar, som IFK Göteborg. Leif drabbades under 2011 av en hjärninblödning, som lyckligtvis föregick av en mindre och förhållandevis ofarlig blödning, vilket föranledde att Leif lades in på sjukhus. Den tidigare hjärnblödningen, även kallad ”varningspropp”, slog till under en föreläsning som Leif höll i Partille. Tack vare att Leif följande natt låg inlagd på sjukhuset kunde den större hjärnblödningen behandlas. I dagsläget är Leif vid gott humör och god hälsa, och är nästan lika aktiv nu som för ett årtionde sedan.